Őszi színek a kertben

Ahhoz, hogy kertünkben a legnagyobb örömünket leljük, fontos, hogy egész évben legyenek olyan növények, amelyeket megcsodálhatunk. A nyár elmúltával sem kell lemondanunk a színek varázsáról. Ültessünk kertünkbe olyan növényeket, melyek ekkor a legszebbek.

Évelő ágyásba ajánlható az őszirózsa és a krizantém, melyek élénk színükkel magukra vonják a figyelmet. A kék gyökér sötétkék virágait remekül kiemelik piros levelei. Piros, narancssárga, vagy citromsárga termésével díszít a tüztövis. Az örökzöld tiszafát tűzpiros álbogyói díszítik, melyeket előszeretettel csipegetnek a feketerigók. A magyal, a Júlia-borbolya és a kecskerágó örökzöld leveleivel díszítenek. Különösen szép az őszi lombszíneződése a vadszőlőnek, az ecetfának, és a hazánkban kevésbé ismert ámbrafának. A páfrányfenyő középnagy, szabályos koronája késő ősszel a legszebb. Lombszíne ekkor világító citromsárgára változik. A hóbogyó, fehér vagy rózsaszín termései tavaszig a növényen maradnak. A kis fa méretű berkenye lombszíne ősszel pirosra vált, termései sötétvörösek augusztustól decemberig a fán maradnak. Késő őszig virágzik a kékszakáll, a pimpó és a rózsa.

Lassan itt az ideje, hogy egynyári virágainkat árvácskára cseréljük. A hagyományos, nagyvirágú fajtákon kívül egyre népszerűbbek a kisvirágú fajták is. Teraszra, balkonládába, rózsaszín virágú, örökzöld erikát, csarabot, vagy a több színben kapható krizantémot ültessük.