Tavaszi teendők a kertben

 

A tavaszi időszakban a metszésekre és a növényvédelmi feladatok ellátására kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni.

Legkorábbi teendőnk a metszések elvégzése.

A fiatal gyümölcsfáknál az úgynevezett alakító metszéssel hozzuk létre, a kívánt művelési módnak megfelelő formát. Ekkor döntünk a törzs magasságáról – sudaras, katlan, vagy sövény formáról – az ágemeletek elhelyezkedéséről.

A termő gyümölcsösökben a növekedés és termésképződés egyensúlyára kell törekedni.

Az idősebb gyümölcsösökben alkalmazott erősebb visszametszés a növény megifjítását szolgálhatja.

A szőlő metszésénél a fajtaigényből induljunk ki, és ennek megfelelően alakítsuk ki a tőkék terhelését. A fiatal szőlőben végezzük el a talajfelszín alatt kb. 20 cm mélységig a harmatgyökerek eltávolítását. Ezzel egyrészt megakadályozhatjuk a szőlőoltvány “nemes” részének a legyökeresedését, ami által meggátoljuk a filoxéra gyökérpusztítását, másrészt a talajfelszín közeli gyökerek eltávolításával a mélyebben elhelyezkedő gyökerek erősödnek meg, így a növények jobban viselik a nyári száraz periódust.

A metszések előtt végezzünk rügyvizsgálatot.

A hosszú kemény tél a különböző fajtáknál, a területtől függően eltérő fagykárokat okozhatott, amit a terhelésnél figyelembe kell venni. A növények kondíciója szintén olyan tényező, amely befolyásolja a metszést. A növények túlterhelése a legyengülésükhöz vezet, mely csökkenti ellenálló képességüket és pusztulásukat idézheti elő.

A növények tápanyagigényeinek kielégítését legegyszerűbben tartós hatású komplex műtrágyák kijuttatásával biztosíthatjuk.

A metszést kövesse a lemosó permetezés. Ezzel nagymértékben tudjuk csökkenteni a kórokozók és kártevők tavaszi fertőzését.

Amennyiben lehetőségünk van rá, közvetlenül a rügypattanás előtt végezzük el, mert ilyenkor a vegyszer a fellazult rügylevelek közé is bejut, másrészt az éledő kártevők és kórokozók már érzékenyebbek, és könnyebben elpusztíthatók.

Mivel a lemosó permetezésnél kontakt szereket használunk, a kívánt eredmény eléréséhez az kell, hogy a fákat bő lével, áztatás szerűen vonjuk be, és a károsítókat megfelelően fedjük be a permetlével. Ez azt jelenti, hogy egy kb. 3 m magas és ugyan ilyen széles fa lemosó permetezéséhez átlagosan 3 liter permetlé szükséges.

A metszés során keletkezett nagyobb sérülések kezelésére (2-3 cm) a permetezés nem elegendő, a felületeket sebkezelővel kenjük be.

A kórokozó gombák és baktériumok (monília, varosodás, tafrina, levéllyukacsosodás) elleni lemosó permetezést réz tartalmú szerekkel végezzük, a lisztharmat ellen kén hatóanyagú szert kell használni. A kártevők áttelelő alakjainak elpusztításához használt természetes olajszármazékok (pl. Agrol Plusz) úgy fejtik ki hatásukat, hogy a kártevők (atkák, levéltetvek, levélbolhák, pajzstetvek) felületét lefedve azok fulladását idézik elő.

Nemcsak a fákat kell kora tavasszal permetezni, hanem esetenként a füvet is. Előfordul ugyanis, hogy a gyepen szabályos kör alakú szürke foltok jelennek meg, melyet a német nyelvterületen Hexenringe (boszorkánykörök) néven említenek, nálunk inkább hópenésznek neveznek, melyet a  fuzárium gomba okoz. Gyakran akkor alakul ki, ha hóesés előtt kaszálék, vagy falevél  marad a területen. Ha már kialakult akkor Dithane M45-vel permetezzük le, illetve levegőztetéssel, megfelelő tápanyag utánpótlással és nyírással a betegség idővel megszüntethető. Nagyobb foltokat érdemes felülvetni.