Különleges örökzöldek

 

A szeptember elejei időszak a legalkalmasabb a gyepesítésre, illetve a fenyők és örökzöldek telepítését is célszerű minél előbb elkezdeni. Míg a lombhullató növényeket egészen a fagyos idők beálltáig lehet ültetni, az örökzöldeknél -mivel télen sem szünetel az anyagcseréjük- fontos szempont, hogy a kiültetés után a talajfagyok beálltáig legyen kellő idejük a begyökeresedésre.

A közismert és általánosan elterjedt fenyőféléken kívül egyre több olyan fajta áll a rendelkezésünkre, melyek éghajlati és talajadottságainkat nagyon jól elviselik, biztonsággal kiültethetők és különleges megjelenésükkel változatosabbá tehetik környezetünket. Ezek közül néhány:

Kék Atlasz cédrus (Cedrus atlantica 'Glauca'): a cédrusok közül nálunk a leggyakrabban ültetett, nagy fává növő, ezüstös kék lombú fajta. Egzotikus megjelenése déli tájak hangulatát idézi, ugyanakkor télállóságát több idős példány is bizonyítja.

Csüngő változatát (Cedrus atlantica 'Glauca Pendula') szintén régóta termesztik. A törzséből előtörő oldalágai kezdetben vízszintesen nőnek. Az alsóbbrendű hajtásai a földig hajlanak. Különleges alakja, gyönyörű színe miatt  keresett fajta.

Keteleri boróka (Juniperus chinensis 'Keteleri'): tömött, szabályos oszlop alakú boróka. Szürkészöld apró pikkelylevelei és sok apró tobozbogyója már önmagában is szép látványt nyújt, de a fajtának külön értéke, hogy a nálunk fagyérzékenysége miatt nem ültethető  valódi ciprusokra nagyon emlékeztet.

Spartan boróka (Juniperus chinensis 'Spartan'): a környékünkön jellemző meszes talajokat, a szárazságot és a téli fagyokat is nagyon jól elviseli. Mereven felfelé törő, zöld színű oszlopboróka, mely önállóan kiültetve és sövénynek is jól alkamazható.

Leyland-ciprus (Cupressocyparis leylandii): az utóbbi években egyre keresettebb faj. Népszerűségét annak köszönheti, hogy környezetünket nagyon jól elviseli, félárnyékba, napra, szárazabb helyekre egyaránt ültethetők. Szürkészöld, kúpalakú gyors növekedésű, ellenálló növények, melyek önálló és csoportos kiültetésre, valamint sövénynek is kiválóak.

A kertészeti árudák gazdag kínálatából a területi adottságoknak megfelelő igényű növényeket válasszunk, melyhez célszerű az eladók szakvéleményét is kikérni.