A szamóca

A szamóca, vagy más néven eper nagyon kedvelt, korai gyümölcsünk. Népszerű, hisz akkor érik, amikor a hosszú tél elmúltával a szervezet ki van éhezve friss gyümölcsre. Termesztése nagyon egyszerű, és elég pár négyzetméternyi terület, hogy a család asztalára kerülhessen az első hazai érésű gyümölcs. Ültetési ideje szeptember és az első tavasszal már termést hoz. A szamócát C-vitamin tartalma, táplálkozás élettani szempontból fontos anyagai, mint a szerves savak: Ca-, Fe-, P-, és cukortartalma igen értékes gyümölccsé teszik. Kozmopolita faj, a szubtrópusi területektől a sarkkörig mindenhol termesztik. Gyümölcsérés szerint megkülönböztetünk hagyományos egyszertermő, és folytontermő fajtákat, melyek az első termés után egy második virágzási hullámot indítanak el – fajtától függően egy-két hónappal később – és ez fagyokig tart. Néhány közkedvelt fajtánk:

Elvira: Korai érésű, laza habitusú, közepesen erős növekedésű. Sokáig szüretelhető. Kúp alakú, világos-piros, tetszetős gyümölcsei vannak, ízük nagyon aromás, üdítő. Jól szállíthatóak. Kiváló termőképességű. Indaképzési erélye erős. Svájcban a szabadföldi termesztés fő fajtája, korai termesztésre is alkalmas fólia, fátyolfólia vagy fóliasátor alatt.

Maraline: Korai érésű, bőtermő, hosszú érési idejű fajta. Gyümölcshéj és hús narancspiros. Bogyója fényes, kellemes, harmonikus ízű, kemény húsú. Újdonság!

Evita: Folytontermő szamócafajta, június elejétől szeptember elejéig folyamatosan hoz termést, ezért házikertben különösen kedvelt. Gyümölcse középnagy, fényes piros, szilárd és aromás, mélyhűtésre is alkalmas. A növény kevés indát képez, középerős növekedésű. Kevésbé érzékeny gyökérbetegségekre.

Mara des Bois: Kétszertermő fajta. Az első érési ideje korai, a második középkorai, július közepén kezdődik. Gyümölcse középnagy, lapított kúpalakú. Terméshozama közepes.

Vásárláskor kérje ki az eladó szaktanácsait!