Növények telepítéséről

A tavaszi teendők közül a legjelentősebb, leglátványosabb munkák közé tartozik a növények telepítése. Nemigen van olyan “tartós fogyasztási cikk”, mely vetekedhetne a növények élettartamával, ezért érdemes alaposan végiggondolni, mit és hová ültessünk, mert ez a döntésünk több évtizedre kihat.

A növények kiválasztásánál legyünk körültekintőek, érdemes szakemberek véleményét is kikérni. Olyan helyen vásároljunk tehát, ahol tudnak szaktanácsot adni, és ahová esetleges problémáinkkal visszatérhetünk. A forgalmazóknak garanciát kell vállalniuk a fajtaazonosságért. Ezért például a gyümölcsfa vásárlásánál ellenőrizni kell, hogy minden egyes fán legyen címke, mely többek között tartalmazza a fajta nevét, az alanyt és az előállítóját.

A telepítés előtt a talajt gondosan készítsük elő. Ez az egy alkalom, amikor a növény számára szükséges tápanyagokat közvetlen a gyökérzet közelébe juttathatjuk. A legjobb: karámföldet, érett istállótrágyát, vagy tartós hatású műtrágyát alkalmazni. Alaptrágyának általában 5-6 kg szerves trágyával számoljunk négyzetméterenként.

Vásárláskor győződjünk meg a növények életképességéről. A száradás, fagyás jeleit nyugalmi állapotban is meg lehet állapítani. A rügyek, vesszők metszési felülete zöld, a fagyott részeken megbarnul. A gyökerek és vesszők visszavágásakor a pengéhez nyomott friss metszési felületen nedvesség jelenik meg.

A kertészeti árudák a növényeket szabadgyökérrel, földlabdával, vagy cserépben (konténerben) kínálják a vásárlóknak. A legegyszerűbb a konténeres növények ültetése, mert a zacskó vagy cserép eltávolítása után a növényt az ültető gödörbe áttesszük. A földlabdás növényeket (fenyőfélék, nagyobb díszfák) a csomagoláshoz használt zsákvászonnal együtt ültessük el. A földlabdát a nyaki részen kibontva a növény törzsét tegyük szabaddá, és a beültetés után a zsákszövetet a földlabda felső harmadáig hajtsuk vissza. A szabadgyökerű növényeknél a törött gyökereket vágjuk le, a nagyobbakat pedig kicsit vágjuk vissza. A vesszők visszametszésével kell biztosítani a harmonikus gyökér-lomb arányt. A szaporítóanyagokat ültetés előtt egy napig áztassuk vízben.

Az ültetéskor bőven öntözzük be a növényeket, és tömörítsük a talajt a gyökereknél. A növények tövét kupacoljuk fel földdel, ezzel lezárjuk a talaj-kapillárisokat, és jobban megőrizzük a talaj vízkészletét. Rózsáknál és szőlőnél a teljes föld feletti növényrészeket takarjuk be, és csak kihajtáskor folyamatosan bontsuk le a földet. Ellenkező esetben a növények kiszáradnak, mert előbb kihajtanak, mielőtt kialakulna a megfelelő gyökérrendszerük.