A gyep telepítése, ápolása

A gyep telepítésére legalkalmasabb időszak az április, illetve ősszel az augusztus végétől szeptember közepéig terjedő időszak.

Már a tervezés során el kell döntenünk, milyen legyen a gyepfelület alakja. Ügyeljünk arra, hogy a gyepfelület formája legyen dekoratív, de könnyen nyírható.

A gyep típusáról is most kell dönteni, mely az igénybevételtől függ. Megpróbáljuk-e utánozni a híres angol gyep finom levelű, tömött füvekből álló bársonyosságát és “csak” gyönyörködtessen, vagy azt szeretnénk, hogy bírja az erős igénybevételt, a gyerekek futkározását, az esetenkénti elhanyagolást is. A drágább pázsitok kialakításához a tippan (Agrostis) és csenkesz (Festuca) fajokat kell választani. A nagyobb igénybevételnek kitett területeken az előzőek mellé angol perjét (Lolium perenne) és réti perjét (Poa pratensis) is társítanak. Ne hagyjuk magunkat befolyásolni szép képek, hangzatos nevek által. Olvassuk inkább el a csomagoláson leírtakat és győződjünk meg, hogy azok találkoznak-e az igényeinkkel. Az “akciós” áron kínáltak között gyakran van olyan áru, mely nagyrészt széles levelű, rövid életű fűféléket tartalmaz, vagy nem kellő tisztaságfokú, lejárt (gyengébb csírázóképességű) anyag. Ez a telepítésre fordított erőfeszítéseinket hiábavalóvá teszi, és az újravetést már kedvezőtlenebb időszakban tudjuk csak elvégezni.

A vetés előtt a talaj legyen gyom és gyommag mentes, homogén szerkezetű, rögöktől mentes, kellően tömörített. Egy m2 felületre 4-5 dkg fűmaggal számoljunk. Kevesebb vetése esetén a gyep sokáig ritka marad, ezáltal nő az elgyomosodás veszélye.

A sűrűbb vetés nemcsak felesleges költség, hanem nő a szártő rothadás veszélye is.

Nagyobb felületek, sportpályát, intézményi zöldterületek kialakítására alkalmas professzionális gyepvetőgépsor egy menetben elvégzi a talajelőkészítést és vetést is.

A magvetéstől a csíranövények megjelenése két hét.

A már meglévő gyepek ápolási munkáit is el kell kezdeni. Az első nyírás után és a tápanyagutánpótlás előtt végezzük el a gyep levegőztetését. Ezáltal a gyökérzet közelében lazább, levegősebb lesz a talaj, ami a csapadék és a műtrágya talajba jutását megkönnyíti és serkenti a gyökeresedést. A fű egyenletes tápanyagutánpótlását egész évre egyenletesen biztosítják a tartós hatású műtrágyák.

A tavaszi hóolvadás után sok helyen alakultak ki jellegzetes sárguló foltok a gyepben.

Ez a hópenésznek nevezett fusárium gomba okozta betegség a tavaszi gyepápolás után általában magától elmúlik, ellenkező esetben gombaölő szerrel kezelni kell.