A gyümölcstermő növények tavaszi védelméről

 

Gyümölcstermő növényeink védelme a csapadékos tavaszi időszakban nagy gondosságot igényel.                                                                                                                     

Az almánál virágzás idején szükséges a lisztharmat és a varasodás elleni védelem. Ha a virágzás végén csapadékos az időjárás, a botritiszes gyümölcsrothadás szaporító képletei is ilyenkor jutnak a csészelevelekre. Védekezni Chorus plusz Thiovit Jet felhasználásával indokolt. Az almások legrettegettebb baktériumos betegsége a tűzelhalás, ellene a virágzás elejétől két-három alkalommal Aliette 80 WP-vel védekezzünk.                                                                                                                

A körténél ebben az időszakban azokkal a szerekkel lehet permetezni, mint az almánál, de a körtelevélbolha elleni védelem kiemelten fontos, ellenük Nomolt plusz Agrol felhasználásával lehetünk eredményesek.                                                                                               

A kajszi esetében a monília és gnomónia elleni védelem kulcskérdés. A kajszit a monília virágzáskor is fertőzi. Most a gnomóniás levélfoltosság ellen indokolt védekezni. A legsúlyosabb gnomóniás járványt az intenzív májusi esők indukálják. Az egyik legjobb megoldás a monília és gnomónia ellen a Topas 100 EC. Május 15-től, 10-12 naponként legalább három alkalommal permetezzünk. A kajszinál sziromhullástól a Basudin 600 EW a keleti gyümölcsmoly és barackmoly ellen védő hatást biztosít.

A szilvára is figyelni kell, mert a virágzás kezdetén és végén a Topas 100 virágfertőző monília elleni védelmet biztosít, de a polisztigmás levélfoltosság ellen a sziromhullás után is igen jó hatású. A levéltetvek, gyümölcsmolyok ellen elvirágzás után Basudin 600 EW javasolható. A levéltetvek erős fertőzése ellen az Actara 25 WG ajánlható. A szilvadarazsak a virágzáskor kezdenek rajzani, és virágzás végén a gyümölcskötődés kezdetén kell védekezni ellenük, mert olyan károkat okozhatnak, hogy a gazdag virágzás és termésbekötés ellenére a fán egy szem szilva sem marad.

Az őszibarack legveszedelmesebb kártevői a levéltetvek, melyek ellen a Chess és Aktara megfelelő védelmet biztosít. A barackmoly, keleti gyümölcsmoly lárvái ellen a megfelelő a Basudin 600 EW. Az őszibarackot a tafrina ellen a Folicur Solo és Merpán kombinációval védjük.

A meggy és cseresznye esetében  a virágfertőző monília a legrettegettebb kártevő. A virágzás végén a Folicur Solo vagy a Topas 100 jelenti a megoldást, mely egyben a levéllyukasztó betegség ellen is hatásos. A cseresznyelégy, lombosfafehérmoly ellen május elején kezdjük a védekezést, Basudin 600 EC felhasználásával és Dithane EG hozzáadásával.

Szamócánál fő virágzásban a Sumilex 50 WP 0,1 %-os oldata hatásos, de a virágzás végén is kell  védekezni.

A diónál május első felében: a levéltetvek, lombrágó hernyók, gnomóniás levélfoltosság ellen Onifosz 50 EC plusz Rézoxiklorid 50 WP Champion a megoldás.

A birs virágzásakor: tűzelhalás, monília, barna foltosság ellen Aliette 80 WP plusz Merpán a megelőzés módszere.

A mandulát május elején pajzstetvek, kéregmoly, levéltetvek és varasodás ellen permetezzük Basudin 600 EW plusz Merpán felhasználásával.

A májusi cserebogár hazánkban 3 éves fejlődési kártevő.  A fákon két-három naponként figyeljük meg, van-e rajzó cserebogár. Csapadékos időben a rajzás hosszú ideig is eltarthat. A védekezést a csúcsrágás idején kell végrehajtani. A védekezéseket javasolt minden gyümölcs fajon elvégezni, de a cserebogarak legjobban a szilvafát kedvelik. Virágzó kultúrákban a Kalate Zeon az elvirágzottaknál a Basudin 600 EW alkalmas.

 

 A Bioritmus Kertészetben az említett vegyszereket, illetve más növényvédő szereket is megvásárolhat, most bevezető áron!  

 

Vincz József, növényvédelmi szakmérnök