Automata öntözőrendszerek

Az elmúlt 15 év alatt mind többet hallani az először luxus cikknek számító, majd mind gyakrabban alkalmazott kerti öntözőrendszerekről. Tudjuk, hogy rejtve a kert talajában találhatók, nyomásra emelkednek ki, és, hogy automatika vezérli őket. Először csak hóbortnak, divatnak egy új, úri szeszélynek tűntek. De figyelemmel kisérve pályafutásukat láthatjuk ennél sokkal többről van szó. Miért is használják őket egyre gyakrabban?

Aki kertes házba költözik, általában ezt azért teszi, hogy egy kicsit a természetben, a zöldben a növények és állatok közelében lehessen. Azonban egy szép és ápolt kert, mely tényleg megnyugtat és pihentet, igen sok törődést, energiát és nem utolsó sorban hozzáértést igényel. Az öntözés biztosítja a növények számára az egyenletes fejlődést, és hogy egész évben a kert díszei lehessenek.

Ezzel sokan akkor szembesülnek, mikor a kert már elkészül de a fű nem akar kikelni, a fák megeredni, a növények sárgulnak és kókadoznak. Ilyenkor szokott mindenki elkezdeni rohangálni slagok, szórófejek, csatlakozók és egyebek után. A beszerzett kellékekkel aztán ahogy  ideje és energiája engedi megpróbál locsolni és várja a csodát.

Van akinek sikerül, és van akinek nem.

- És nekem miért nem? Teszik fel oly sokan a kérdést.

A megoldást a növényeknél kell keresni. A legtöbb kert 80-90%-a gyepes felület. Igénytelen. Gondolnák sokan. Pedig nem az! Az egyik legigényesebb növényféle. Gyönyörű pázsitot lehet varázsolni szinte mindenhol, de ehhez sok idő, kitartás, szaktudás és nagyon sok öntözés szükséges!

A gyep napi vízigénye átlagosan (hőmérséklettől, fajtától évszaktól, stb. függően) 4 mm. Magyarország átlagos évi csapadékmennyisége 600-700 mm, de ennek jelentős része a téli időszakban esik. A maradék, még ha egyenletesen oszlana el, akkor sem elégítené ki a fűfélék vízigényét. A többit nekünk  kell pótolni. Ha ezt a mennyiséget a kertben állva, slaggal szeretnénk kijuttatni, egy nagyobbacska kertben akár az egész nap is kevés lenne rá. De kinek  van erre ideje, energiája?

Az automatikus öntözőrendszerek egyik legnagyobb előnye pont ez! Nagy vízmennyiségekkel, időben pontosan meghatározva, alacsony veszteségekkel működnek.

A napközben kihelyezett, tömlővel megtáplált, szórófej által kijuttatott öntözővíznek közel fele is elpárologhat. Ezzel szemben az optimálisan megtervezett, éjszakai automatikus öntözésnél, a veszteség csak 10-20%. És ez egy kertben nagyon sok pénz és idő!

Bővebben öntözőberendezéseinkről itt olvashat.