Délszaki növényeinkről

 

Ha a teraszunkon, vagy kertünk egy szegletében délvidéki, mediterrán hangulatot szeretnénk kölcsönözni, akkor mindenkinek először a Földközi- tenger vidékéről származó leander (Nerium oleander) jut az eszébe.

Ha egy kertészeti árudába betérünk és teszünk egy rövid sétát, akkor láthatjuk, hogy a leander mellett számos délszaki növény közül választhatunk. Ilyen például a színes felleveleivel díszítő murvafürt (Bougainvillea) vagy a kis fácskának nevelhető sétányrózsa (Lantana camara), ami egész nyáron át ontja élénksárga virágait. Ha a virág színe alapján szeretnénk választani növényt a színskála minden színe közül megtehetjük ezt. Példa erre a fehér illatos jázmin (Jasminum officinalis), a tűzpiros kefevirág (Callistemon citrinus), vagy a délmirtusz (Metrosideros excelsa) mely hamvas színű leveleivel is igen mutatós, de a lila ibolyafa (Tibuchina urvilleana) vagy a kék ólomvirág (Plumbago auiculata), esetleg a lila enciánfa (Lycinthes rantonnetti) is segítségünkre lehet a választás során.

Azok számára akik nem a virágzó növényeket részesítik előnyben, hanem az örökzöld növényeket kedvelik, nekik sem kell lemondaniuk a mediterrán hangulatról. Mivel az örökzöldek számos fajtái közül válogathatnak, például a tujafélék (Thuja) vagy az álciprusok (Chamaecyparis), puszpángok (Buxus) és a cedrusok (Cedrus) széles választéka áll a kertbarátok rendelkezésére. Ezek a növények különleges formájukkal (spirális, kúp, gömb, csüngő) keltik fel a vásárlók figyelmét.

Ahhoz, hogy egész nyáron átgyönyörködhessünk kedvenc mediterrán származású növényeinkben a megfelelő tápanyag utánpótlásról is gondoskodnunk kell, mivel ezeknél a növényeknél a levegő páratartalma és a víz utánpótlása önmagukban nem elegendőek a gazdag virágzáshoz. A virágzás időszakában (tavasztól őszig) a növények minden héten egyszer igényelnek tápanyag pótlást. Szeptember közepétől viszont már nem tanácsos tápoldatozni őket, mivel a növények hajtásai tovább fejlődnek, ahelyett, hogy a téli nyugalmi időszakra készülnének fel. Ezeknek a növényfajtáknak nem a kerti általános tápoldat a megfelelő, hanem a balkon- és dézsás növényeknek készült speciális mikroelemeket tartalmazó oldatokat használjuk.

Napjainkban egyre inkábban kezdenek elterjedni a granulátum formájú műtrágyák. Ezeknek az az előnyük, hogy a földkeverékbe téve egész nyáron át (5-6 hónapon) keresztül folyamatos tápanyagot juttatnak a növények számára, ilyen például Osmocote 5-6 hónapos burkolt műtrágya.